Purpersteen

Purpersteen of Porfier, een rode, met kwarts, en soms met andere zaken, vermengde jaspis

Porfier (ook wel: porfirisch gesteente) is een stollingsgesteente met een typische textuur van relatief grote fenocrysten in een grondmassa van kleinere kristallen. Deze textuur wordt een porfirische textuur genoemd.

Porfirische texturen kunnen afanitisch (microscopisch) of faneritisch (macroscopisch) zijn, waarbij respectievelijk de kristallen in de grondmassa niet te onderscheiden zijn (zoals bij basalt) en de kristallen wel nog te zien zijn met het blote oog (zoals bij graniet).

Een voorbeeld van een gesteente dat vaak als porfier voorkomt is graniet, dat grote veldspaat-fenocrysten kan bevatten. Bij zo’n gesteente is de petrologische naam (naamgeving op chemische samenstelling) graniet en de texturele naam (naamgeving op textuur) porfier. Het duidelijkst is natuurlijk het gesteente dan porfirische graniet of granitische porfier te noemen, maar meestal kiest men voor één van de twee.

Porfirische gesteenten vertellen iets over de samenstelling van het magma waaruit het stollingsgesteente is ontstaan. Grotere kristallen zijn eerder ontstaan dan kleinere, hebben de tijd gehad om te groeien en met behulp van de Bowen-reactiereeks is de herkomst en samenstelling van het magma te achterhalen. Een bekend porfirisch gesteente is een porfier, dat paars van kleur is. Andere typisch porfirische gesteenten zijn Rapiviki-graniet en andesiet

Purpersteen heeft een opbouwende werking op de rode bloedlichaampjes en de ondersteund de werking van de lever

Showing all 3 results

De waardering van centrumdelphi.nl/webwinkel/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.