Kyaniet of Distheen

Het mineraal kyaniet of distheen is een aluminium-silicaat met de chemische formule Al2SiO5. Het behoort tot de groep van de nesosilicaten.

Het blauwe, grijze, witte, groene of zwarte mineraal heeft een perfecte splijting volgens het kristalvlak [100], een witte streepkleur en een glas- tot parelglans. Het kristalstelsel is triklien, de gemiddelde dichtheid is 3,61 en de hardheid is 4 tot 7. Kyaniet is noch magnetisch, noch radioactief.

De naam van het mineraal kyaniet is afgeleid van het Griekse woord kyanos, dat “blauw” betekent.

Kyaniet is een zeer veelvoorkomend mineraal als onderdeel van vele gesteenten. Het komt onder andere voor in gemetamorfoseerde sedimentaire gesteenten. Het is ook, samen met de andere aluminiumsilicaten sillimaniet en andalusiet een indicatief mineraal voor de diepte en temperatuur waarbij een gesteente metamorfose ondergaan heeft. Kyaniet is gewoonlijk stabiel bij temperaturen beneden de 650 °Celsius en bij drukken hoger dan 0,3 GPa (gigaPascal). De druk en temperatuur zijn gerelateerd waardoor bij hoge druk (0,6 GPa) een hogere temperatuur (600 °C) nodig is om uit kyaniet sillimaniet te vormen. Bij drukken beneden 0,3 GPa is juist andalusiet het stabiele aluminiumsilicaat.

Kyanieten van edelsteenkwaliteit komen voor in India, in de edelsteenafzetingen in Myanmar en Korea. In de Verenigde Staten worden kyanieten gewonnen in Californië, Tennessee, Georgia, New Hampshire en North Carolina. In Afrika komt kyaniet voor in Kenia, Tanzania, in Europa in Rusland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk.

Kyaniet komt voor in de zandfractie van Nederlandse Kwartaire riviersedimenten. Kyaniet helpt het idee van lotsbeschikking en/of noodlot los te laten en in te zien waar of wanneer men zelf de veroorzaker was van bepaalde gevolgen.

Kyaniet bevordert logisch, rationeel denken en maakt vastberaden.
Het opent het keelchakra, versterkt paranormale vermogens en de intuïtie.
Op fysiek vlak versterkt kyaniet de functie van de kleine hersenen en het motorisch zenuwstelsel. Het wordt toegepast bij spierziekten, problemen met de keel en het strottenhoofd. Het is een nuttige steen voor zangers en sprekers.

Cyaniet kan vooral gebruikt worden bij allerlei uiteenlopende keelklachten en spraakstoornissen. Ook werkt hij op het gehoor, het zicht en de reukzin waarbij hij de balans hierin kan herstellen.
Hij geeft rust, versterkt de concentratie en is vooral geschikt voor
mensen die veel moeten praten in hun werk zoals bijv. leraren, verkopers, acteurs, etc. Cyaniet werkt zachtjes in op het keelchakra en brengt licht in Geest en Ziel.
Hij helpt om wensen en gedachten te verbinden met de realiteit. Bij meditatie zorgt hij dat je makkelijk weer terug kunt komen in het hier en nu en voorkomt het opstijgen van de ziel uit het lichaam. Hij brengt hoger liefdeslicht in zonnevlecht en aarding.  Het ego wordt uiteindelijk gebruikt voor licht en liefde.

Showing all 10 results

De waardering van centrumdelphi.nl/webwinkel/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.