Gagaat Git

Git (gagaat) is een organische amorfe delfstof. Het betreft een mineraloïde, geen mineraal.[1] Git heeft een zwarte of donkerbruine kleur en bevat soms pyriet-insluitsels, waardoor het een koperkleur of metaalglans krijgt. Git is eenvoudig te polijsten en wordt voor sieraden en kunstvoorwerpen gebruikt. De lage dichtheid maakt het mogelijk om grote, maar niet te zware sieraden te maken.

 In de neolithische hunebedden in Drenthe zijn al kralen van git gevonden. Beda schrijft in zijn Historia ecclesiastica gentis Anglorum in 731 dat: Brittannië veel en uitstekend git produceert, een zwarte edelsteen die oplicht in vuur; in brand gestoken verjaagt het slangen en als het door wrijven wordt opgewarmd blijft alles wat je ertegenaan houdt, net als bij barnsteen aan vast plakken.[4]

 Na het overlijden van Prins Albert in 1861 ging zijn weduwe Koningin Victoria (behalve bij ceremoniële gelegenheden) in het rouwzwart gekleed. Door juwelen uit Whitby-git bij de rouwkleding te dragen maakte zij in de 19e eeuw deze halfedelsteen populair onder de gegoede klasse.

 In de roaring twenties werd in de Verenigde Staten het dragen van lange halskettingen door jonge vrouwen een trend. Deze kettingen bestonden uit meerdere strengen van git kralen, die van de hals tot voorbij het (lage) middel reikten.

 Git wordt traditioneel gebruikt voor rozenkransen van monniken.

Gagaat of Git staat ook bekend als zwarte barnsteen omdat, net zoals bij barnsteen, een elektrische lading kan worden opgewekt door het over een wollen doek te wrijven., Het wordt al sinds de steentijd als talisman gebruikt. Gagaat verwijdert negatieve energie en verlicht angsten. Om de hals gedragen behoedt deze steen u voor geweld en ziekte en beschermt u tijdens een spirituele reis. Vroeger werd Gagaat gebruikt als bescherming tegen duistere wezens. Naar verluidt zijn degenen die tot deze steen worden aangetrokken, ‘oude zielen’ die veel ervaring hebben met incarnaties op aarde. Gagaat is ook te gebruiken om geestelijke ervaringen en de zoektocht naar spirituele verlichting te bevorderen. Vroeger werd van sieraden van Gagaat of Git gezegd dat ze een deel van het lichaam van de drager werden. Dat wijst erop dat dergelijke sieraden die zijn geërfd of tweedehands gekocht, heel zorgvuldig moeten worden gereinigd. Gagaat dat bij genezingen wordt gebruikt, dient na elke toepassing grondig te worden gereinigd. Men zegt dat Gagaat financiën stabiliseert en zakelijke belangen beschermt. U kunt de steen in een geldkistje leggen of in de rijkdomhoek van uw huis of bedrijf (linksachter in de ruimte, gezien vanaf de voordeur). Op psychisch vlak stimuleert Gagaat dat we ons leven in eigen hand nemen. Het neutraliseert stemmingswisselingen, verlicht depressies en zorgt voor stabiliteit en evenwicht. Gagaat reinigt het basischakra en stimuleert het opstijgen van de kundalini energie. Op de borstkas gelegd richt het de kundalini-energie naar het kruinchakra. Dit is een goed middel tegen migraine, epilepsie en verkoudheid. Het vermindert zwellingen van diverse klieren en verhelpt maagpijn. Vroeger werd git ook gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten. POSITIE: Kan overal worden geplaatst. Als sieraad dient Gagaat in zilver te worden gevat. Wiki: De naam komt van het Grieks Lithos Gagatès dat ‘steen uit Gagas’ betekent. Gagas was een plaats en een rivier in het antieke Griekse Lycië, Klein-Azië. Via het Oud-Franse jaiet werd de naam verder verbasterd tot git. De Nederlandse wetenschappelijke naam is Gagaat. Vanwege zijn diepzwarte kleur is de uitdrukking ‘gitzwart’ afkomstig van dit materiaal.

Showing all 3 results

De waardering van centrumdelphi.nl/webwinkel/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.