Chalcedoon

De blauwe chalcedoon is licht tot helder blauw, soms met een streeppatroon, soms juist effen van kleur.
Het is een zeer zuivere kwarts die eigenlijk wit is. De mooie blauwe kleur is een gevolg van een natuurkundig verschijnsel dat ontstaat door de microkristallijne structuur van de steen (Tyndall-effect). De microscopisch kleine kristallen verstrooien het invallende licht: het blauwe deel van het kleurenspectrum worden veel meer verstrooid dan het rode deel. Het gevolg: wij zien de witte steen als blauw.
Chalcedoon wordt veel gevonden bij holtes en breuken in gesteente. Een streeppatroon ontstaat als de steen uit stromend kiezelzuur ontstaat. Wordt hij in stilstaand kiezelzuur gevormd, dan is hij gelijkmatig doorschijnend en zonder banden.
Chalcedoon is als het ware een opvulmiddel in holle ruimtes van gesteente. Zijn energetische werking is vergelijkbaar: helend en vullend.
Het is dé steen voor mensen die driftig, snel geraakt of snel beledigd zijn. Chalcedoon leert je beter naar je eigen lichaam te luisteren en hierop te reageren.
Chalcedoon maakt ook welsprekend en diplomatiek.
De blauwe chalcedoon dankt zijn naam aan de oude stad Chalcedon, die in de Oudheid in Klein-Azië aan de Bosporus was gelegen, tegenover Byzantium.

Zijn de streeppatronen fijn en kantachtig, dan wordt dit kristal ook wel blue lace agaat (‘blauw kant agaat’) genoemd.

Een andere naam is avaloniet, naar het legendarische land Avalon. Naar dat eiland reisde de mythische koning Arthur toen hij in het jaar 537 dodelijk gewond raakte. Avalon werd geregeerd door de tovenares Morgan le Fay en haar acht zusters. Zij waren zeer bedreven in het verzorgen van gewonden en het helen van ziekten.

Chalcedoon is al meer dan 8000 jaar bekend en geliefd. Aanvankelijk diende het als grondstof voor het vervaardigen van werktuigen, zoals messen. Pas later werd het ook als siersteen gewaardeerd.
De Oude Egyptenaren maakten van chalcedoon onder andere scarabeeën, meestal doorboord en voorzien van hiërogliefen, en andere siervoorwerpen.
Bij de Romeinen werd hij als amulet tegen vergiftiging gedragen.
In Tibet is de witte chalcedoon symbool van de reine Lotusbloem.
De Arabieren dachten dat de chalcedoon moed en kracht schonk.
De befaamde Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) noemt de steen een goed hulpmiddel voor redenaars, om beter in het openbaar te spreken.

Effecten op de gezondheid

Chalcedoon kan andere kleuren hebben dan blauw, zoals rose, groen, wit, rood en bruin.
De werking van anders gekleurde chalcedoon is totaal verschillend.

* Chalcedoon hoort door zijn blauwe kleur bij het keelchakra. Veel keelproblemen worden veroorzaakt door een geblokkeerd keelchakra. De blauwe chalcedoon heelt het keelchakra.

 * Blauwe chalcedoon helpt bij spreekstoornissen als stotteren en heesheid.

 * Blauwe chalcedoon verbetert geheugen en concentratie en vermindert stress. Dat maakte deze steen tot een ideale steen bij examenvrees en plankenkoorts.

 * Door zijn blauwe kleur is de blauwe chalcedoon kalmerend. Het is een goede steen voor mensen met een kort lontje.

 * Bij melancholie en depressies is de blauwe chalcedoon troostend en kalmerend.

 * Chalcedoon heelt als silicaat infecties en ontstekingen van (vooral) de luchtwegen, zoals verkoudheid of de gevolgen van roken. Hij stimuleert de regeneratie van huid en slijmvliezen.

 * Blauwe chalcedoon verlaagt de bloeddruk, verlaagt het cholesterolgehalte en verkoelt bij koorts.

 * Helderblauwe (of witte) chalcedoon stimuleert de melkafgifte.

 * Blauwe chalcedoon helpt bij problemen met schouder en nek. Hij neemt beginnende blokkades weg van spieren, zenuwen en skelet. Dat maakt de steen een goede hulp bij het voorkomen van RSI door langdurig werken aan een beeldscherm.

 * De steen versterkt het skelet en ondersteunt het herstel bij botbreuken.

 * De steen helpt ook bij het herstel van haarvaatjes in geval van couperose (zichtbare bloedvaatjes in het gezicht).

Spiritueel

* Chalcedoon is dé steen van de communicatie. Met deze steen in je hand of zak kan je (leren) luisteren naar je gesprekspartner. Daarnaast laat de blauwe chalcedoon je begrijpen wat de andere partij eigenlijk zegt; je doorziet verborgen boodschappen.

* De blauwe chalcedoon laat je rustig spreken, helder formuleren. Het maakt je welsprekend.

blauwe chalcedoon armband* Het mineraal geeft plezier in communicatie in alle mogelijke vormen en met alle mogelijke gesprekspartners: mensen, engelen, planten en dieren, met wie je maar wilt. Creatieve uitingen zoals het maken van tekeningen, schilderijen, muziek of dans worden met blauwe chalcedoon gemakkelijker.

* Het mineraal helpt bruggen te slaan, en in moeilijke situaties oplossingen te zien en toe te passen. Het helpt dat je te allen tijden jezelf blijft.

* De blauwe chalcedoon heelt innerlijke wonden, zoals jeugdtraumata, gevoelens van niet geaccepteerd worden, gekwetstheid. Het mineraal geeft letterlijk en figuurlijk de ruimte om de weggedrukte emoties vorm te geven, waardoor oude patronen doorbroken kunnen worden.

* Chalcedoon helpt je om vreemde talen te leren. Je wordt gevoeliger voor de fijne nuances van de taal. buitenlandse talen zijn gemakkelijker te leren. Blauwe chalcedoon is de steen van de diplomatie.

* Het leert je beter naar je eigen lichaam en behoeftes te luisteren en hiernaar te handelen.

De blauwe chalcedoon hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Boogschutter en Tweeling.Ademhalingswegen, stembanden en heesheid, bloedingen, beroerte, vergiftiging, zogvormend,

Helpt bij depressie, bezetenheid, tegen winterhanden en voeten, maakt blijmoedig en bedachtzaam, schenkt berusting, tegen lichtgeraaktheid, haaruitval.

Geneest kloven tussen tenen (badschimmel), bevordert de genezing van botbreuk, rustgevend, versterkt milt en longen

Organen: vlammen en strepen in de Chalcedoon die de vorm hebben van een orgaan, ondersteunen de activiteit van het overeenkomstige orgaan.

Mentaal: ideeënrijkdom, spreekvaardigheid, diplomatie, begrip en inlevingsvermogen, openheid, kalmte, verdraagzaamheid en creativiteit.

 

Geestelijk en spiritueel: luchtigheid, onbezorgdheid, opgewektheid, optimisme, communicatie met het eigen binnenste en alles wat leeft, inlevingsvermogen in andere leefwerelden, fijne waarnemingen, intensiveren van het gevoel en bewustzijn van gevoelens en behoeften, afbouwen van stress, motivatie om eigen handelingen te herkennen en te definiëren.

Showing all 27 results

De waardering van centrumdelphi.nl/webwinkel/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.