Bergkristal

Bergkristal is de kleurloze en meest voorkomende variant van het mineraal kwarts (siliciumdioxide, SiO2) De naam ‘bergkristal’ is afgeleid van het Griekse woord “Krustallos” dat ijs betekent. Men geloofde dat bergkristal door de godenvormgegeven ijs was. Ten tijde van het Mesolithicum kende men het bergkristal al. Tijdens de Romeinse tijd werd het uit de Alpen onder de naam “versteend ijs” op de markt gebracht. Theofratus noemde het “krystallos”. Ook Plinius de Oudere maakt er melding van. De naam ‘kwarts” is in 1529 ingevoerd door Georgius Agricola. De volkeren uit het Oosten beschouwden bergkristal als steen van het geduld en de volmaaktheid. Tibetanen gebruiken bergkristal om wonden te behandelen.De keuze van bergkristal als drinkglas of als deel van middeleeuwse sieraden kan worden toegeschreven aan het geloof dat deze kristallen zouden breken of verkleuren wanneer zij met gif in aanraking kwamen. Zo werd de keten een amuletdat de koning beschermde. Vergelijk de Rudolfinische keizerskroon en de keten van de Jehova-orde. Ontstaan: Megnatieten, pegmatieten, hydrothermale en alpiene steenaders, alluviale afzettingen. Voorkomen: Bergkristal is in de natuur wijd verbreid, maar niet altijd in edelsteenkwaliteit. Historisch bekende vindplaatsen zijn India en Sri Lanka (de omgeving van Tatnaputi). Iriserend kwarts uit het gebied van de Poona in India en uit Myanmar is een zeldzaamheid. Fraaie kristallen komen uit Kenia en Madagaskar, ook uit Brazilië (Minas Gerais), Goisas, Bahia en Frans-Guyana. In de VS komt bergkristal voor in pegmatieten, onder andere in Maine (bij Ausburn, New York, North Carolina, Arkansas (Crystal Peak) en Californië. Van bijzondere betekenis zijn voorkomens in de Alpen. Bergkristallen worden gevonden in Zwitserland (bijvoorbeeld bij Urim waar een kristal van 135 kg is gevonden in het gebied van de Sint-Gotthard en van de Grimsel), in Oostenrijk (in 1965 werd bij de Großglockner in een holte een kristal van bijna 1000 kg gevonden). Bergkristallen komen ook voor in Duitsland, Tsjechië, Polen en Frankrijk. In de collecties van diverse musea bevinden zich unieke geslepen bergkristallen. Het Smithsonian Institution Washington bezit een geslepen steen van 7000 kt en een bol bergkristal met een diameter van 33 cm en een gewicht van 48,5 kg; deze komt uit Birma en is in China geslepen.

Werking edelsteen bergkristal:

Bergkristal edelsteen versterkt de zelfgenezende kracht van het lichaam. Werkt zuiverend en heft energetische blokkades op, tegen depressies en hij toont ons de weg om helder in ons bewustzijn te worden. Verhoogt het trillingsniveau van alle chakra’s en helpt eraan mee dat alles gelijktijdig en in harmonie trilt. De steen bevordert spirituele groei en zijn uitstekende meditatiestenen. Ze zetten de ontwikkeling van inzichten en veranderingsprocessen in gang die bijdragen aan de harmonisering van het psychisch evenwicht. Fysiek heeft de bergkristal een versterkende werking op de tussenwervelschijven en de wervelkolom, goed voor spijsverteringsorganen bij de opname van bouwstoffen. Tegen aardstralen, duizeligheid, wagen- lucht- en zeeziekte, eczeem, diarree, schildklieraandoening, onpasselijkheid, evenwichtstoornissen, maag en darmkwalen. Overwint angst, reguleert de hartslag, schenkt troost bij heimwee, doet kramp verdwijnen. Tegen misselijkheid, bevordert de nierfunctie, tegen rugklachten (spit en pijnen algemeen). Verhoogd het concentratievermogen, tegen koude handen en voeten, bevorderd het goed functioneren van alle klieren, goed voor de wilskracht en zenuwen, voorjaarsmoeheid. Werking ijzeroxide: Sterk aardend. Werkt op de zonnevlecht. Geeft zelfvertrouwen. Gaan staan voor jezelf. Geeft energie. IJzeropname in darmen. Aanmaak rode bloedlichaampjes. Betere doorbloeding.

Showing 1–32 of 118 results

De waardering van centrumdelphi.nl/webwinkel/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.